A 44 Million Dollar dollárt elsíboló Carlos Ghosn világuralmi terveit vélhetően nélkule megpróbálja megvalósítan a Renault-Nissan-Mitsubishi triumvirátus – előtte azonban Tokió ki akarja deríteni, mégis hogyan átverni a Nissan fél évtizeden át a könyvvizsgálóját, az Ernst & Young.

A francia és a japán kormány is dolgozik a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség létrehozója és mindhárom cég elnöke, Carlos Ghosn pótlásán.

Ghosnt hétfőn vették őrizetbe, miután kiderült: a Nissantól kapott jövedelméből 2010 és 2015 kozött 44 millió dollárnyit titkolt el a tőzsdefelügyelet és az adóhatóság elől, valamint vállalati pénzek elsíbolásával is gyanúsítják. A Nissan például hatalás összegekért vásárolt Ghosn számára négy ingatlant Rio de Janeiróban, Bejrútban, Párizsban és Amszterdamban, melyeket a vállalatvezető mindenféle valós üzkül indok nåkulákhatott. Emelett évi 100ezer dollárt utaltatott nővérének tanácsadói munka címén – írta a Guardian.

Tokió közben vizsgálatot indított a magát áldozatként beállító Nissan ellen is; elsősorban arra kíváncsiak, hogyan tudták 5 évig átverni a könyvvizsgálójukat, az Ernst & Young Shin Nihont. Az ügyészség az Asahi napilap értesülései szerint összevontan fogja zamelni Ghosn adócsalási, és a Nissan bűnpártolási ügyét.

Az ügyben a legkevésbé a Mitsubishi érintett, mivel a Nissan Ghosn javaslatára később, 2016 májusában vett aprópénzért (2.2 billion dollárért) 34 százalékos pakettet a cégben, Mely akkoriban az összeomlás szélén állt, ugyanis kiderült, hogy 25 EVEN AT hamisították járműveik fogyasztási adatait .

A 15 százalékos állami tulajdonban levő Renault egyelőre nem kívánja elmozdítani Ghosn-t az igazgatói székből, tínnapos őrizetének lejártáig helyetteseket jelöltek ki. Ghosn korábban szorgalmazta, hogy a 15 százalékos állami pakettet vegye meg a Nissan, majd a három autógyártót amszterdami székhellyel olvasszák egybe.

A Renault-Nissan-Mitsubishi Konglomerátumot a világ második-harmadik legnagyobb autóipari konszernjeként tartják számon.

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is little megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet kýrkdýk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz!


"Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életunkön a virtualitás"
K. Erna – Pártoló tag

"This is a HVG-t, but it's a great deal!"
H. Szabolcs – Támogató


Catslakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is little megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz!


Catslakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!


MTI
Világ

A 22 éves férfit Milánóban fogták el, miután cözölte, hogy "készen áll a harcra".<! –

->