Saturday , June 3 2023

Monografija kao deo zahvalnosti voljenoj Mileni Dravić – Kultura[ad_1]

Promocija monografije "Milena Dravić ili ključ snova" u Jugoslovenskoj kinoteci

Promocija monografije "Milena Dravić ili ključ snova" autorke Anite Panić, o jednoj od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumica, Mileni Dravić, predstavljena je večeras u Velikoj Sali Jugoslovenske Kinoteke, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika.

Photo: FCS promo

– Monografija predstavlja lepu sliku sa ramom Milene Dravić – kazala je Panić i dodala da je iza nje više od godinu dana mukotrpnog i lepog istraživačkog rada.

– Posebno sam ponosna na poglavlja pozorišne i filmske impresije, a upravo su him zahtevala najviše vremena i rada, pre svega istraživanja u Kinoteci, arhivima i bibliotekama – rekla je Panić.

He was also asked by Danas, who is also "Milena toliko veliko ime da Sam Filmskom centru Srbije pre dve godine predložila svoju ideju. He has been instructed to do the same, and he will be the author of the Dravić nije. Bila je oduševljena – kazala je autorka i dodala da je knjiga drugačija po tome što ima čvrstu dramaturgiju u kojoj je zastupljeno kompletno stvaralaštvo Milene Dravić, pre svega filmsko, potom televijsko i pozorišno.

Panić je istakla su u njenom stvaranju učestvovala eminentna imena, ne samo srpske kinematografije već i izn regiona ali i jedan Holivudski glumac.

– Veliko je zadovoljstvo za Službeni glasnik što je izdavač monografije o našoj dragoj Mileni, divi jugoslovenskog i srpskog glumišta – istekla je Jelena Trivan, director Službenog glasnika i dodala "retki su ljudi koji ostavljaju pečat u istoriji, poput Milene, velike dame, vrsne glumice , a pre-svega izvanrednog čoveka. Plaintive knife predstavlja omaž njenom životu i radu, i pored toga što cedar blistave momente Mileninog života i karijere, broji i vredne fotografije. Monografija je samo deo zahvalnosti svih nas voljenoj Mileni na svemu onome što nam je ostavila u nasleđe ".

Monografija "Milena Dravić ili ključ snova" autora i priređivača Anita Panić, druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je prošle godine pokrenuo Filmski centar Srbije, a u okviru svoje bogate izdavačke delatnosti.

Ovo luksuzno srpsko-englesko izdanje, koje je štampao Službeni glasnik, ima 364 strana.

Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Monografija "Milena Dravić ili ključ snova" sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavljene u javnosti. Promocija je održana 40 dana nakon njene smrti a tokom promocije puštani su inserti iz njenih filmova.

Strast i ljubav sa kojom ya Milena igrala

– Ukratko se ne može o Mileni – kazao je glumac Miodrag Krivokapić i prisutnima u Velikoj Sali Jugoslovenske kinematoteke i ispričao kako je glumicu prvi put video u rodnom gradu, na velikom platnu u filmu Vrata ostaju otvorena.

– Ta vrata su se otvorila i ona je tako stupila na scenu, tako, da je to bilo fantastično. Tada sam je prvi put video kao tinejdžer. It is a great pleasure for me to have a good time. Then se to desilo – ispričao je Krivokapić prisutnima i dodao da su predstavu "Lari Thompson" has 15 gods, acho ya i više, preko 300 puta. Sa njima je u predstavi igrao i Bora Todorović.

– To je bio jedan neverovatan ensemble – prokomentarisao je glumac i dodao da ga je jedna stvar u Milenom Dravić zapanjila, kada ju je prvi put poslovno sreo.

– Kada sam uočio sa kolikim žarom, entusiazmosom, i voljom posle, toliko godina igra, kao da je tek izašla sa akademije, bio sam zapanjen, zbog njene strasti i ljubavi. To je neverovatno lepo videti – zaključio je ovaj glumac.

[ad_2]
Source link